This is Me

My photo
Anak kelahiran bumi Kelantan mix Kedah yang stay di Terengganu dan baru tamat study di Pahang.. Punyai seorang suami dan dua anak patung peneman tidur.. Sangat suka pada milo ais kaw dan komik Detektif Conan.. insyaAllah~ Seorang yang sensitif dan pemalu.. Tak suka orang hipokrit.. Sekian terima kasih..

My Pet Baby Luna sudah pun lapar~ ::klik untuk bagi makan::

Saturday, July 9, 2011

Rezekimu Rezekiku Jua~

tenyummm~ =)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sofea buka beg duitnya... Kosong... Perutnya sudah mula mendendangkan irama-irama lagu yang tak indah.. "Macam mana ni? perut dah lapar.. duit takde plak.." keluh hatinya sendiri.. Tibe-tibe.... "Sofea~ mak aku datang tadi.. dia bawa makanan bekal ni.. jom makan sama-sama ngan aku~ tak habis la makan sorang-sorang.."

ngappp dengan jayanya...

Pernah ke korang alami masalah macam tu? di saat korang rasa cam...

"habis la~ duit aku dah habis~ nak makan gane ni~"..

tibe-tibe je ada orang yang bagi makan free.. tak pun ada yang tiba-tiba kaya bayar hutang kat korang..

Penah tak korang terfikir nape jadi gitu? 

Arwah nenek aku penah gitau..

Allah berikan rezeki pada setiap makhluknya sama rata... takde yang terlebih... takde yang terkurang... cuma bukan semua rezeki tu dapat sedebuk kat kita terus... kadang-kadang Allah bagi separuh rezeki kita tu pada orang lain... bukan untuk dia guna... tapi untuk bagi peluang pada dia dapat pahala dengan bagi sedekah pada kita... pada diri kita juga, Allah dah amanahkan rezeki  orang lain untuk kita bagi pada empunya... jadi... rajin-rajinkanlah diri menderma plus bersedekah kat orang lain... sebab rezeki yang kita dapat tu bukan semuanya milik kita... 

makan tak hingat dunia...

Kesimpulannya...

Terima kasih pada yang bermurah hati bagi aku makan beberapa hari ni... nanti eden ada rezeki lebih, eden belanja korang plak eyh~ hOho~


Jaga diri... Jaga peribadi...


Nota Berkaki-Kaki :
bila makcik elaun nak datang ni~ =(



4 comments:

fiQ'Ra said...

no worry, rezeki ada di mana2..hehe..nway jum tlg sy komen entry ni..tq jom klik cni & komen erh ;)

JIJI YU said...

dalam lipahan rejeki kita wujud juga rejeki untuk mereka

MerLe said...

fiQ'ra : yea.. betul tu.. rezeki kita ada di mana-mana.. cuma kna rjin mencarinya..

jiji : dats right~

Sunah Sakura said...

dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain... :)

jom baca entri baru~

IFRAME Tu Ape Pak Cik Mat? | Sunah Suka Sakura dot com