This is Me

My photo
Anak kelahiran bumi Kelantan mix Kedah yang stay di Terengganu dan baru tamat study di Pahang.. Punyai seorang suami dan dua anak patung peneman tidur.. Sangat suka pada milo ais kaw dan komik Detektif Conan.. insyaAllah~ Seorang yang sensitif dan pemalu.. Tak suka orang hipokrit.. Sekian terima kasih..

My Pet Baby Luna sudah pun lapar~ ::klik untuk bagi makan::

Monday, July 4, 2011

Cantik? Hensem? Lawa? Comel? Kacak? Jelita?

 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bayangkan 1 hari... 
Kamu bersama kawan kamu berjalan-jalan di sebuah tempat yang penuh ngan manusia... 


Kamu ternampak seseorang yang kelihatan menarik di mata kamu... tak kira la budak tecik ke budak besar... sO, mesti secara otomatiknya kamu mungkin akan kata.... even just dalam hati...

"eiiii... comey la budak tu!.."

"cantiknya pompuan ni~ "

"hensem la mamat tu.."
 *contoh*

siap boleh pose lagi... hehe~

Tapi tetiba kawan sebelah kamu tu kata.........

"pompuan macam tu ko kate cantik? celik beso-beso sikit mata tu "

"nape la huduh bebeno muka dia"

"cantik ape gitu? kurus melidi / gemuk gedempol je aku tengok"

kejam tul statement... sile jangan tiru yea adik kakak abang sekalian.. tak baek~ 


Persoalannya..

Nape pendapat kamu ngan kawan kamu berbeza? padahal sedang tengok orang yang sama... pada masa yang sama... dalam keadaan yang sama...

Sebab..... 

Semua orang ada pendapat yang berbeza... semua orang ada sudut pandangan yang berbeza... kita manusia tak penah sama... tapi perbezaan itulah yang menyebabkan kita unik... jangan mudah lemah + patah semangat bila orang kata kita kurang dari segi paras rupa... sebab bukan dia sorang yang boleh nilai kamu... masih ada ramai yang anggap kamu menarik.. berbanggalah dengan diri sendiri... kerana dalam setiap kelemahan dalam diri kita, Allah turut selitkan dengan kelebihan yang mungkin tak ada pada orang lain... sile sujud syukur sekarang...

Kesimpulannya.....

Semua orang cantik / hensem / lawa / comel / kacak / jelita... sile pilih sendiri kategori anda... hOho~ mungkin ada orang yang penah gitau yang kamu tak cantik / hensem... tapi jangan lupa masih ada yang nampak kamu menarik...

Manusia adalah sebaik-baik kejadian... bersyukurlah dengan setiap apa yang kita ada.. kerana tak semua dapat apa yang kita ada...

 ...bila senyuman menghias diri... semua memandang tertarik hati... sO... keep smiling... =)


Jaga diri.. Jaga peribadi.. papai~ =)



6 comments:

Ms Z said...

oowwhh sweetye kesimpulan. trus tersenyum saye. hee

yad'z said...

hehehe... betul2.. everyone ade their own opinion.. n tak kesah lah cantik ke, hensem ke.. ape k.. n cam merle cakap.. yg penting hati..=)

Ain_ Suke Senyum said...

haty baik and berbudi bahasa sume leh jadi cantek .

Suda follow ur .
nk mintk tlg cument entry ni .

http://littlequeenstory.blogspot.com/2011/07/contest-saya-bertudung-dan-saya-sangat.html

Shaherah said...

shera sokong.. setuju sgt.. ada mansia suka bagi pendapat.. ada suka kutuk orang.. ada suka kritik.. ada suka menyindir.. manusia perangai macam2.. Senang cerita "Banyak udang,banyak garam.. Banyak orang, banyak ragam" Ye tak?

Cik Purple Pinkypuff said...

stuju2! :) semua pendapat itu berbeza tp semua pndpt itu tetap tidak salah kan??:) kelik..>>Bah, tolong dulu komen Entri ni Bah..:)
thanks:)

MerLe said...

Ms Z : senyum~ =)

yad'z : betul tu.. hati baik,muka pn akan menarik =)

ain : =)

shera : tul tu.. mcm2 prangai.. nmpk buruk org je.. tak baek~

cik purple : yup! hehe