This is Me

My photo
Anak kelahiran bumi Kelantan mix Kedah yang stay di Terengganu dan baru tamat study di Pahang.. Punyai seorang suami dan dua anak patung peneman tidur.. Sangat suka pada milo ais kaw dan komik Detektif Conan.. insyaAllah~ Seorang yang sensitif dan pemalu.. Tak suka orang hipokrit.. Sekian terima kasih..

My Pet Baby Luna sudah pun lapar~ ::klik untuk bagi makan::

Saturday, April 9, 2011

T.A.C.I.N.G. Di Makam Bonda..

sOoooo tecik~ =)

Kami mengunjungi pusara bonda
sunyi pagi disinari suria
wangi berseri puspa kemboja 
menyambut kami mewakili bonda..

Siapa ingat sajak ni, sile angkat tangan macam saya.. hehe~ penangan Usop Wilcha memang hebat.. sajak hasil karya Sasterawan Negara Usman Awang ni memang sentiasa bermain di ingatan aku tanpa segan silunya.. sebenarnya dulu aku hafal sajak ni sebab nak masuk pertandingan sajak kat sekolah aku. dulu kan dalam buku teks BM tahun 6 ada sajak ni.. korang sempat tak zaman tu..hOho~ tapi separuh je.. rasanya dalam 3,4 rangkap je.. masa tu aku memang yakin diri bleh menang sebab aku dh hafal ngan baik siap ngn gaya & intonasi sekali.. sangat bersemangat kan.. tapi at last aku tarik diri.. sebabnya? ada sorang kawan aku masuk bertanding & dia pun baca sajak ni jugak.. sedikit terkilan tapi tak kisah la.. aku gembira kalu kawan aku gembira.. opkos kawan aku tu menang.. tengok la sape kawan dia ni..hehe..

Sape tak kenal sape Allahyarham Dato' Dr. Usman Awang? haaa..ni la dia..

Sajak ni mengingatkan aku pada arwah nenek aku.. tiap kali aku baca sajak ni, aku tringat kat dia.. yess, aku rapat ngn arwah nenek aku tu sebab dia yang jaga aku masa tecik.. really miss her sOoooo much~ Al-Fatihah..

Aku kurang didedahkan ngan bab-bab sastera ni sebab masa sekolah menengah dulu, aku budak sains tulen.. kalu ada pun, masa subjek BM je sikit-sikit. tapi sebab minat, aku suka baca buku-buku sastera. dan aku makin ingat sajak ni bila kumpulan nasyid U.N.I.C  jadikannya lagu.. hari-hari aku nyanyi dulu..sampai ada sorang kawan aku tutup mulut aku ngan jari jemarinya yang comel tu sebab dah bosan dengar..hehe.. dorang guna tajuk yang sama.. 'Ke Makam Bonda'  meh kita dengar sama-sama.. i like kongsi-kongsi.. tapi i don't like BERKONGSI .. sile faham..

                                             
sangat mendayu-dayu kan.. i sedih.. =(


Aku memang takleh dengar lagu ni.. sangat pantang.. mampu buat rase sebak datang mengganggu jiwa ragaku.. mau balik rumah~ 
Pada yang masih ada ibu, hargailah..kerana takde guna lagi penyesalan selepas kehilangan dia..


..rindu mek sangat sangat..mOga rohmu dicucuri rahmat......



2 comments:

JIJI YU said...

hohoho..mendayu n3 ko..

MerLe said...

hehe..jiwa tgh kacau nak balik umah..