This is Me

My photo
Anak kelahiran bumi Kelantan mix Kedah yang stay di Terengganu dan baru tamat study di Pahang.. Punyai seorang suami dan dua anak patung peneman tidur.. Sangat suka pada milo ais kaw dan komik Detektif Conan.. insyaAllah~ Seorang yang sensitif dan pemalu.. Tak suka orang hipokrit.. Sekian terima kasih..

My Pet Baby Luna sudah pun lapar~ ::klik untuk bagi makan::

Monday, October 31, 2011

Kecik Hati???

 Assalamualaikun dan Salam Sejahtera...

Aku terbaca kata-kata ni dalam status sorang kenalan dalam fb... mungkin ada yang dah tau tapi aku nak share gak ngan korang... moga jadi panduan untuk kita, kamu dan mereka yang berkenaan...
 
************************************************************
 
✿~ Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati ~✿

~> I’m so confused <~ (=.=)'
... Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa ??
Then I asked my dad what’s that mean.
*
*
*
Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.
Anak: Uiikk... Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?
 
Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.
 
Anak: *blur (>,<)'
 
Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.
 
Anak: Ooooooo... Ook...(n_n)'
 
Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.
 
Anak: *termakan cili . hee (",)'
*
*
*

♥~ So, the conclusion is...Jangan mudah terasa hati...
♥~ Maknanya kita tak redha dengan Allah...
♥~ Nanti Allah pun tak redha dengan kita...Na’uzubillah...

~♥> "Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu...Seharusnya kamu rasa malu. Ucaplah astaghfirullah al-azim kerana orang memuji kamu disebabkan Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu."
 
*******************************************************
 
sharing is caring =)

ok la...nk sambung wat kije plak...
Jaga diri.... Jaga peribadi... Jumpa lagi... papai~ =)
 

11 comments:

PinKy MoMMa said...

kadang kadang kecik ati gak tapi ngan org org terdekat je huhu..sensitif terlebih..

ngan org org yang tak de kena ngena..bolayan jer ;p

Santri T.P.I.N.I said...

betul tu...kita mestilah sentiasa redha...

Ini Kisah Tia said...

huish .. betul jugak kan .. perkara kecik macam tu lah ramai yang tak sedar .. -_-

Sunah Sakura said...

subhanallah...baru faham...alhamdulillah..thanks merle!

Daddylicious said...

terkadang kita terlepas pandang apa hikmah di sebaliknya...

Cerciter Hana Niey said...

wah ! entry baik.. sy pon bru tau. ;)

ahsfantasy24 said...

Terima setiap ketentuan dengan
berlapang dada :)

Visit Back?
Tak Perlulah Berlagak Diva. Tak Perlu

sis92 said...

saya seorang yg sensitif, titik.

WuMing said...

Baca Tajuk ini
MASA BUAT KEPUTUSAN

Juliet_iRa~" said...

salam aidiladha..

jom bermaafan..

pss : Jom join my GA! dpt ole2 cameron tau! :D

MerLe said...

=) sama2 berpesan...