This is Me

My photo
Anak kelahiran bumi Kelantan mix Kedah yang stay di Terengganu dan baru tamat study di Pahang.. Punyai seorang suami dan dua anak patung peneman tidur.. Sangat suka pada milo ais kaw dan komik Detektif Conan.. insyaAllah~ Seorang yang sensitif dan pemalu.. Tak suka orang hipokrit.. Sekian terima kasih..

My Pet Baby Luna sudah pun lapar~ ::klik untuk bagi makan::

Wednesday, March 30, 2011

Citer Hantu Kak Limah..versi budak aku..hOho~



Assalamualaikum pembuka kata..awal Bismillah pembuka bicara.. ceeeewah di situ..hOho~ 
Aku rehat dari update entry untuk beberapa hari..ada sape-sape rindu tak? perasan =P
Sebenarnya aku ada observe ngan pensyarah semalam..Alhamdulillah semua baik-baik aja.. =) 
Hari ni plak aku mengajar satu hari..5 slot ok..pastu ada lagi kerja kursus yang tak siap lagi..sepatutnya dah kena hantar esok tapi nasib baik pensyarah aku baik.. ada unsur membodek di situ..hOho~ bagi lebih masa sikit untuk hantar..yelah~ jauh tu nak balik maktab g hantar kerja kursus dari Bentong ke Lipis.. alasan semata-mata.. sOoo masa agak padat di situ ye..banyak benda aku nak kongsi-kongsi tapi tak menyempat lagi..aku slow-slow citer satu-satu la.. macam la ada orang nak baca kan..perasan lagi =P

K la..korang dah tengok citer Hantu Kak Limah Balik Rumah? mesti dah ramai yang tengok kan..aku baru je tengok minggu lepas..yea~ sangat ketinggalan kan..hOho~

Masa duk bual-bual buang masa ngan budak aku, dorang citerkan kat aku citer tu..nak tahu apa yang dia citer? sile tengok..aku siap rakam lagi..sile abaikan suara yang bertanya tu..hOho~

video

Korang faham tak dia kata ape? citernye lebih kurang gini la..aku tolong citer balik..

1) Sorang budak jumpa hantu
2) Dia takut
3) Dia lari bawa selipar kat tangan
3) Orang kampung pun takut
4) Sorang yang cacat suruh bakar rumah
5) Tak jadi bakar rumah sebab hantu terbang
6 ) Rupanya bukan hantu tapi mak orang

Sekian terima kasih...


Pandai kan budak aku citer..sile kata yea..


Nota Noti Notu :
aku baru perasan aku cakap laju..hOho~



Sunday, March 27, 2011

Ku Keciwakan Ku




Hidup ni kadang - kadang sangat rumit untuk difahami
sesuatu yang misteri untuk diselidik
walau sehebat mana yang dirancang
penyudahnya tetap tak sama yang diharapkan
bila itu berlaku
rasa kecewa datang
ketakpuasan hati dicanang
bagai mahu seantero alam tahu
memahami apa rasa hati
tapi
benarkah itu cara melampias rasa kecewa?
adakah itu yang terbaik yang boleh dilakukan?

Cukuplah..
tiada yang sempurna dalam hidup ini
dan bukan semua yang dirancang adalah yang terbaik
mungkin tanpa sedar
ada yang terlepas dari pandangan mata
sesuatu yang lebih bermanfaat bagi diri
DIA memberikan petunjuk dengan cara ini
maka bersyukurlah
kerana DIA masih menyayangi
dan sentiasa memberi yang terbaik walau tanpa disedari
sematkanlah di hati
sesungguhnya setiap apa yang berlaku ada hikmahnya yang tersembunyi
hanya diri yang tidak mengetahui..

pesanan buat diri yang kecewa..huhuhu~



Saturday, March 26, 2011

Span + Kaler air = siap satu P&P



Assalamualaikum.........

Kali ni aku nak wat entri untuk adik-adik ngn kawan-kawan yang duk praktikum. mesti korang duk jenuh pikir nak wat ape la kt budak-budak tecik dalam kelas tu kan..yea..aku memahami masalah kamOo semua..
sebenarnya aktiviti ni partner praktikum aku yang wat ritu..aku ingat nak wat minggu depan, tapi dia dh wat awal2 sO kena cancel la plan aku tu..wat minggu-minggu akhir nti plak..takleh wat benda sama dalam tempoh yang dekat,nanti budak-budak bosan..ok faham semua??? bagusssss~~~~~~

Kali ni kita wat aktiviti mewarna guna span ngn kaler air..biasa je..tapi aku nak gitau jugak..ok kita mula ngn bahan-bahannya....

Kaler air...yea..ni la benda paling penting yang kena ada sebelum wat aktiviti ni..klu takde memang takleh jalan la..ni nasib baik jumpa gak lepas 'kelebek' merata-rata dalam kelas prasekolah yang ku cintai ini ..rase cam dah lama tak sebut perkataan kelebek..hOhoho~ sile percaya..

 Kertas yang ada lakaran gambar...opkos la kena ada..kalu tak, kat mana nak diconteng kaler air tadi..tema kali ni buah-buahan..so kawan aku ni pilih buah anggur untuk kije kali ni..kenapa buah anggur??? itu yang aku tak tahu..

 Seterusnya bekas nak bancuh kaler air...dia ada nama sebenarnya tapi aku takleh nak ingat sekarang ni..takpe la..korang tengok gambar ni pun dah bleh faham kan..kalu takde, boleh je guna pinggan kat dapur..tapi make sure jangan guna pinggan yang baru beli atau pinggan yang mak korang simpan cantik dalam almari tu..sayang wOooo...kali ni guna warna purple @ ungu ngn hijau je..

Kertas surat khabar lama..tugasnya untuk jadi alas pada kertas gambar ngn bekas acuan tadi..kalu ada plastik meja pun bagus gak..tapi kalu agak-agak korang nak tengok meja budak-budak korang cantik berwarna warni, takyah lapik takpe..ikut suka la..pape hal tanggung sendiri k..
Kami takkan bertanggungjawab sekiranya anda dipaksa oleh pihak pentadbir sekolah untuk membeli meja baru untuk murid-murid anda..sekian terima kasih...

Haaaaaaaaaa...ni namanya span..selalunya orang guna wat basuh pinggan mangkuk cawan sudu yang berlambak dalam sink..tapi kali ni kawan aku guna wat mewarna untuk ganti berus..kreatif kan..kan..kan..kan..sile kata yeaaa..

 Ni ape? ish..takkan tak tau lagi..ni la benda yang semua budak nak..aku panggil kaler @ kaler pensel..orang lain tak tau la panggil apa..kegunaannya??? untuk touch up lukisan tadi..saje..budak-budak aku memang suke mewarna..tengok la betapa besarnye kotak pensel warna dorang..aku dulu masa besar dorang dapat kaler yang kotak kecik je..yang ada 6 batang tu je..tapi lukisan aku tetap mantOppp..masa tu je la..hOho~ 

 Seterusnya..... pensel... kegunaannya??? untuk tulis nama dorang atas kertas lukisan masing-masing..
"sape tak tulis nama, cikgu tak bagi bintang!" ada unsur ugutan di situ..hOho~

 Last sekali air............. untuk ape??? nak basuh tangan lepas wat aktiviti..takkan nak bagi budak balik ngan tangan berceloreng ngan warna kan..oh ya..air juga perlu untuk bancuh warna air tadi..tapi jangan sampai cair sangat..kang budak-budak ingat air wat minum pulak..

Opssss...hampir terlupa..ada 1 lagi... kena ada gak tempat yang lapang dan diterangi cahaya sang mentari yang terik untuk keringkan lukisan..

Sebenarnya kena ada satu lagi..benda tu pun penting tapi sebab takde jumpa, so kawan aku tak guna..tapi kalu ada, korang kena bagi semua budak pakai.. apakah? jawapannya...... apron~
Sape yang tak kenal apron tu ape..ni aku tunjuk..jangan tertukar ngan lapik yang baby pakai wat makan tu pulak..


Ok..dah ada semua??? baru la bleh start aktiviti...tapi sebelum bagi budak buat, cikgu kena tunjuk dulu caranya..buat demonstrasi sikit sampai budak faham cara buat yang betul. Contohnya :

1- kamOo kena warna daun warna hijau, buah pulak warna ungu..jangan warna daun warna ungu, buah warna hijau..
2- warna guna span..jangan sapu tapi buat macam awak nak tepuk meja..macam tak betul je arahan cikgu ni..

Yang lain-lain, korang fikir la sendiri..aku tak ingat dah ape yang aku gitau kat budak-budak masa tu..

Haaaa..macam ni la cara nak buat..tengok budak-budak aku buat..ada gaya profesional kan..kan..kan..tengok la sape cikgi dia..hOho~

Tengok..kusyuk budak-budak aku wat kije sampai tak sedar aku amik gambar..kalu tak, asal nampak aku nak amik gambar, semua wat posing maut kaw kaw punya..

Hasilnya....jeng jeng jennnnngggggg~ ni la contoh yang dah siap..ada yang lagi cantik tapi aku malas nak letak sini banyak-banyak..pemalas sungguh..satu pun cukup la..cantik kan budak aku wat..sile kata yea..

Siap sudah satu kije..lain kali kalu semangat rajin aku datang, aku kongsi-kongsi lagi..semoga dapat membantu kamOo-kamOo yang sedang mencari idea untuk ngajar golongan budak yang kiut miut @ nakal tahap gaban ni..

k la..jumpa lagi..papai~



Pagi yang ceria...lalalaaaaa~


good morning everyone~ =)

Assalamualaikum pembuka selera..eh,silap..pembuka bicara.. agak lama aku tak taip entri membuatkan aku rase sedikit blur di sini..pagi yang ceria ni meh la kite wat senamrobik skit..

1..2......1..2.....1..2......pusing kanan...pusing kiri....

aku sebenarnya ada banyak citer tapi xleh gtau lg kt sini..gambo tak msuk dalam laptop lagi..ntah g mana dorg bederat tak reti-reti nk masuk sini..pulak dah..

k la..nk mamam jap..jap2 ag plak aku sambung..


stay cool..smile alwayz =)


my bro dah masuk wad..Ahad ni bru operate..harap semua akan ok..selamat ngan jayanya..
kamOo dh nk SPM..sile cepat baik ye budak..

 


Sunday, March 20, 2011

Saya gembira =D


 
Mood : keriangan =D   
“I got it from my mama~ I got it from my mama~”

Tiba-tiba aku tringat-ringat lagu tu..tak tau la spe penyanyinya..i mmg kureng sikit bab singer-singer luar ni..aku kenal Maher Zain je..hua3~ insyaAllah~ insyaAllah~ insyaAllah~ u’re find ur way~~~~ kalu versi adik aku, dia nyanyi à insyaAllah~ insyaAllah~ insyaAllah~ ada jalannyaaaaaaaaaa~~~ siap tarik tang belakang tu panjang bukan maen..lenggok suara tu kalah Anuar Zain..hebat adik aku..tepuk3~

why?

(1)
my mum bg brodben dia kt aku..hOho~ walaupun takleh guna lagi sbb tak bayar bil lagi, tapi kira ok la tu..lps ni senang la aku nak wat kije cari bahan.. alasan semata-mata 

(2)
first time in my love..eh,silap! first time in my life aku jumpa milo ais yang memang kawwwww tahap gaban..yang paling kaww opkos la yang aku wat sendiri..tapi first time aku minum milo ais yang org laen wat yang bleh buat aku rase puas hati sangat sangat sangat~ i like~ 


Aku duk sekolah mak aku ni..sje datang menyibuk sebab bosan duk rumah sorang-sorang..duk dalam kelas intervensi..kelas budak-budak sekOlah menengah yang still takleh membaca & menulis.. jgn tak percaya, ada lagi budak sekolah menengah yang tak reti membaca & menulis.. 
plizzz believe it!

Petang ni aku akan balik ke Felda Mempaga, tempat aku memerah isi otak untuk buat rph & bbm..hOho~ bagus betul ckgu ni.. esok buka sekolah tapi petang ni baru nak blik rumah sewa.. macam la rumah sewa tu sebelah rumah je kan.. 
sila jangan tiru..


telefon aku tak bape nak sihat lagi..sile cepat baik ye sayang~



Friday, March 18, 2011

Tolong cepat baik sayang~



 syantek kan handphone i.....tapi.........huhuhuuuu~~


Telefon bimbit yg kucintai buat hal lagi~~~~ aiiiyaaaaaaaaakkkkkk~~~~
dari semalam duk 'nO service' je..bkn 1..tp dua-dua line hp aku wat hal...aiiiii~~~~ ini memang mengundang kemarahanku.. 
cissss~ sile bersabar..istighfar banyak-banyak

Adakah ini berpunca drpd kesan radiasi dr Jepun???? 
takde kaitan pun =P 




 apa khabar kawan-kawan di Jepun??? harap semua selamat...





Thursday, March 17, 2011

Masanya dah tiba..masa aku bila lagi???


sedang cube utk menaip dengan seberapa cepat yg boleh..aku kna berebut ngn adik aku semata-mata nk update entri..hOho~ sibuk je dia nk gna laptop semata-mata nk buka youtube tgk kereta ngn gusti..ape la yg best sgt tgk gusti tu..ish3~ macam la tak penah tgk jugak masa tecik dulu..hOho~ okey3~ aku tgk gk ms tecik2 dulu..besar2 ni tak tgk dh..ok aku nk citer psl ape ni sbnrnye??? kekeliruan melanda diri 

ok aku dah ingat..

aku nak ucapkan tahniah kt kawan aku yg akan kawin esok...Raja Nadia namanya..kecik mOlek tuannya..suara pun merdu bak buluh perindu..dh mcm suara Rossa ble dia nyanyi..sOoo cOmey ok~ tapi tecik2 dia pun., dia kawin dulu sblm aku..ok i kalah ngn kamOo bab tu..huhu~

comey kan dia..

sO kt cni aku nak wish

SELAMAT PENGANTIN BARU AJE COMEY  ~
SEMOGA BAHAGIA HINGGA KE ANAK CUCU CICIT PIUT MIUT & SETERUSNYA....


kwn aku ramai dh nk bertunang..ramai gak yg dah bertunang..yg kawin pun dh ramai..yg ada anak pun dh ada..i bila lagi???? awak~ sile jawab dengan segera..hOho~

 

Sunday, March 13, 2011

no rph + no bbm + no jurnal = cuti sepuas hati~ =)


kegembiraan =)


Bercuti di rumah~ rse hepi bleh menghirup udara segar di kampung halaman.. macam la udara tempat lain tak sama.. aku duk KB beberapa jam je..pastu terus balik ke Terengganu..sO penat ok.. dari Bentong ke Kuala Lipis kampung datO' siti..pastu ke Kota Bharu..rehat jap smbil jenguk bilik yang kucintai..pastu terus gerak ke Kemaman..merentas 3 negeri tu..padahal klu dari Bentong terus ke Kemaman baru 3 jam je..jalan-jalan buang tenaga..

Adik aku tak operate lg..hari tu masuk hospital jap tapi kluar balik..bertongkat pun jalan merata-rata macam budak sihat..biasa la budak laki takmau tunjuk lemah..bagus adik aku ni..tapi bila aku suh dia wat milo ais kaww kat aku, dia mula buat-buat sakit kononnya takleh bangun..padahal baru je tadi main gusti-gusti ngn adik aku yang kecik skali tu..cisss kamOo..

Brokbend mak aku problem lagi..sO aku takleh nak online sokmo cam biasa..ni pun curik-curik guna wyerless jiran atas rumah aku..tapi bleh gna kat laptop mak aku je la..sbb jiran aku tu pnah bgtau password dia kt mak aku..hOho~

Cuti ni nak rehat secukupnya sebelum buka sekolah..nasib baik aku ckgu prasekolah, takyah tanda kertas peksa budak..hOho~ pada cikgu cikgi yg kena buat kerja amal tu, sile jalankan tugas anda dengan baik..

k la ..take care semua..jumpa lagi di lain entri kalu aku bleh online lagi..hOho~ =P


masalah dah selesai..alhamdulillah..harap tak berulang lagi..



Saturday, March 12, 2011

Melayukah itu??????


Hati aku mendidih tiba-tiba..klu la dlm hti aku ada air ms ni, dah bleh gna air tu wat milo panas kawwww punye.. 
Ya Allah! aku terkezut seketika tadi..nak tau knape?

Korang penah tak cri gmbr gune image pakcik gOogle??? aku slalu la cari utk wat bbm ngajar aku..td aku try nk cri gmbr manusia-manusia ikut bangsa utk wat bbm akan dtg.. baget rajin..hehe aku taip je 'melayu' trus kuar.......................

korg nak tau kuar gambar ape?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
aiiiiiiii~~~~ tak sanggup aku nk letak kat cni..kang kna cop belog luc** plk..korg tengok la sndiri nti..
 
'CANTIK SANGAT KAN'

Agak-agaknya apa la org luar @ org bangsa lain fikir ble tengok gambar-gambar tu? ini ke gadis-gadis Melayu yang dikatakan bersopan santun selama ni?? 

Yeay aku sedar aku pun tak la baik sangat..bukan la pakai baju kurung sepanjang masa..bukan la langsung tak penah buat dosa..kadang-kadang ada gak wat sakit hati org walaupn tanpa sedar ampun maaf dipinta tapi agak-agak la..klu rase nk wat dosa, takyah duk tunjuk seantero alam..nasib baik ada gk gmbar yang sejuk mata memandang..

 macam ni kan cantik..ayu je..sejuk mata memandang..



Nota Tapak Kaki :
 
1) yeay~~~ cuti datang lagi~~~ bleh balik rumah~~~~ i balik 
Kota Bharu kali ni..windu wif my room kt rumah kb..hOho~ 

2) pada yang memandu, sile pandu dengan berhemah...

3) dOakan pembedahan adik aku bjalan ngn lancar..amin~




Thursday, March 10, 2011

Mencari sang Juara 3*


hero pecut yang veri noty tahap gaban..


Hari yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba juga~ hari ni hari sukan kt sekolah aku..walaupun aku juz cikgu praktikum, jgn kate aku tak wat kije k..aku kena jadi hakim balapan tadi..berdiri atas padang sepanjang hari..sOoo panas k..tapi padang basah sbb hujan kelmarin..budak-budak main air je..suke dorg main air kotor tu..euwwww~~

 Ni masa askar buat demonstrasi pertempuran..sekolah aku jemput dorg wat persembahan sebelum acara sukan..sangat la kuat bunyi..hape ntah yang dilempar..mercun ke..meriam ke..senapang ke..aku tak tau la..tapi yang pasti, sangat laaaaa kuat..campur ngan asap macam-macam warna kuar..kuning, biru, merah..memang terlopong la budak-budak aku tengok..

Ni sebahagian askar yang wat heboh kt sekolah aku tadi..tu ada sorang budak aku sesat kat situ..ntah macam mana dia boleh terlepas kat situ..aku pun tak perasan td..

Acara sukan pun bermula~ lihatlah betapa indahnye percikan air atas padang tu..kesian kat budak..ntah bape orang dah yang jatuh tadi..nasib baik smuanye jaguh-jaguh kampung..klu tak penat aku nak pujuk sorang-sorang..baju dorang? takyah tanye la..mmg 'cantik' corak kt baju dorg tu..hOho~

haaaa..ni masa acara cikgu laki ngn bapak-bapak budak..biasa je..tiup belon sampai pecah pastu larik laju-laju sampai garisan penamat..& sperti biasa, unsur-unsur menipu memang jelas berlaku di sini..hOho~ aku masuk acara utk cikgu pompuan --> isi air dlm botol gune span.. tapi kalah..wat malu kt budak je..haha~

Ni la olahragawan terbaik sekolah aku..sang Juara yang aku cari akhirnye ditemui jugak..hensem x..hOho~ aku rasa macam semua acara dia masuk..memang hebat la budak ni walaupun sangat laaaa nakal..


Alhamdulillah..semua selesai ngn jayanya..tapi aku tetap rasa cam ada yang kurang...
1) takde sesi hias khemah rumah sukan pun..rse cam kurang bile tengok khemah kosong je....emmmmm...
2) takde acara tarik tali~ aiiiii~ mana best klu takde..



Nota Tapak Kaki :
esOk nk kena 'observe' lagi..sO kena wat rph & bbm yang gempak skit..hOho~ padahal tak pun..



nape esOk tak cuti????






Tuesday, March 8, 2011

Uli-uli makan sendiri...sOdapppp~


Hari ni kt kelas aku wat xtiviti memasak..wat donut~ doh tu ckgu yg wat..budak uli je la..aku ada kejap-kejap je dalam kelas tadi sebab kena ganti kelas..kena jaga budak-budak kelas perdana periksa..kelas perdana tu maknanya kelas tahun 1,2,3,4,5,6..ok..faham semua? bagus3~

 haaaa..ni masa xtiviti menguli sedang bjalan..nsib bek budak ni lambat menguli, sempat gak aku amik gambar dorg menguli..see..pndai kn budak-budak i menguli..

 dah siap uli, bagi kat PPM..PPM = pembantu pengurusan murid..alaa, kt pra kn ada pembantu yang msk..spe tak tau, g tengok kt kelas pra kt skolah rendah yg dekat ngn kt tempat kora skrg ni..kak PPM aku ni nama Kak Ton..sO kerja menggoreng tu serah pada dia je..

 see..inilah hasilnya..sile kate nampak sedap..tapi aku tak mkn yg dorg buat..hOho~

 lepas makan baca doa k..bagus3~ eh, tadi ada doa sblm makan tak? ada? bagus~


dah makan kena minum air k..yang dah bawa air sendiri, minum air sendiri je k..yg tak bawa, minum je yang cikgu buat ni.. 

 haaaaaaaa..ni yang aku buat..hahahaha~ jangan tengok pada rupa k..kena rasa dulu baru tau kesOdapannye..lembut tau~ hOho~


nak wat rph plk..papai~